Forchromning

Forchromning er en overfladebehandlingsproces, hvor metalemner påføres en metallisk overfladebelægning af først nikkel og dernæst chrom.

Belægningerne udfældes i vandige opløsninger (elektrolytter) af henholdsvis nikkel- eller chromsalte, idet metalionerne reduceres til en metallisk belægning på emneoverfladen ved hjælp af en ydre strømkilde.

Denne overfladebehandling kaldes også dekorativ forchromning, da det giver emnet et særdeles dekorativt ydre og fremstår som stort set spejlblankt, såfremt underlaget har fået den korrekte forarbejdning.
Forchromning er et belægningssystem, hvor nikkelbelægningen udgør langt størstedelen af lagtykkelsen. Chrombelægningen udfældes i meget beskeden lagtykkelse, normalt 0,3-1 μm, således at nikkelbelægningens overflade dækkes, og der opnås en lys, metalblank og dekorativ overflade.

Overfladebehandlingen kan anvendes på mange slags emner og anvendes blandt andet i møbelindustrien og elektronikindustrien. Forchromning foretages typisk på emner i blandt andet stål, messing og kobber.

Læs mere om andre typer af overfladebehandling.

Typer af forchromning

Hårdkrom benyttes specielt til overflader, som ønskes slidbestandige og korrisionsbeskyttet – herunder blandt andet cylindre, aksler, valser, værktøj og maskindele til levnedsmiddelindustrien. Belægningen kan i modsætning til de to andre typer af forkromning foretages i meget tykke lag mellem 10 – 1000 g, hvilket giver en god slidbestandighed til mange formål. Det giver endvidere en god korrisionsbeskyttelse i mange miljøer.

Glanskrom er den mest dekorative form af disse tre. Glanskrom anvendes som en dekorativ form for forchromning og anvendes typisk på f.eks. armaturer og stoleben. Her er der sjældent tale om lagtykkelser på over 0,25 – 1µ. Belægningen har næsten altid en tykkere glansnikkelbelægning som underlag.

Sortkrom benyttes sjældent og er kendetegnet ved en ensartet dybsort dekorativ belægning. Denne type bruges ofte på grund af teknisk karakter eks. til optisk udstyr som lysabsorberende overflader. Sortforkromede overflader består hovedsageligt af kromoxider.

Bliv kontaktet

Vi kontakter dig, når du har tid.

Skriv dine oplysninger her.

Du kan også kontakte os på tlf. +45 98 28 16 77